اثر ایکیا

اثر ایکیا

4.2
(5)

اثر ایکیا IKEA Effect چیست؟

تیم فرزانگی در مقاله اثر ایکیا : ایکیا نام یک برند سوئدی است که لوازم منزل می‌فروشد و افراد پس از خرید باید خودشان قطعات را مونتاژ کنند. اثر ایکیا یک سوگیری شناختی است به این معنی که افراد چیزهایی را که خودشان در ساخت تمام یا بخشی از آن نقش داشته اند را ارزشمندتر و بهتر از کالای مشابه تلقی می‎کنند.

زمانی که یک شرکت آمریکایی در دهه 1950 بسته های پودر کیک آماده را به بازار عرضه می‌کرد مشاهده نمود که افراد تمایل کمی برای خرید این محصول نشان می دهند، شرکت به این نتیجه رسید که مشتریان از اینکه فقط آب را به پودر کیک اضافه کنند و آنرا در فر بگذارند احساس خوبی ندارند. به همین دلیل شرکت طراحی محصول را طوری تغییر داد که سهم مشارکت افراد در پخت کیک بیشتر شود. در محصول جدید خریدار می بایستی شیر و تخم مرغ و روغن را خودش به کیک اضافه کند. با اینکه این کار برای مشتریان سخت تر بود اما محصول، فروش بیشتری پیدا کرد. کیک خانگی که فرد در پخت آن مشارکت داشته مطلوبیت بیشتری برای او ایجاد می کند. همچنین افراد ارزش چیزی را که خودشان درست کرده اند بالاتر از کالاهای مشابه می‌دانند. در تحقیقی که از گروهی از آزمایش شونده ها خواسته شد بر روی کاردستی‌هایی که ساخته اند قیمت‌گذاری کنند. در اکثر موارد افراد کاردستی خود را با قیمت چند برابر ارزش واقعی قیمت گذاری کرده بودند. این سو‌گیری نشان می دهد افراد برای چیزی که تلاش بیشتری برای آن کرده اند ارزش بیشتری قائل هستند.

همچنین بخوانید:  سوگیری بازیگر - مشاهده گر

تاثیر ایکیا در کسب و کار

وقتی به مشتری امکان خرید محصول سفارشی داده می شود حس مشارکت در فرد برانگیخته می شود. آنها خود را در خلق محصول شریک می دانند و با دیدن محصول احساس موفقیت می کنند. همچنین پرسیدن نظرات و ایده های مشتریان قبلی کمک می کند تا شرکت مشتریان وفادار بیشتری پیدا کند. این مورد در کسب و کارهای اینترنتی بصورت ارسال فرم نظرسنجی بصورت ایمیل و یا گرفتن نظر مشتریان در مورد محصول یا محتوای تولید شده در خود سایت، می تواند انجام پذیرد.

به همین ترتیب در شرکت ها و سازمانها، با دادن اختیار کافی و مشارکت افراد در سیاست گذاری‌های کوچک و بزرگ، افراد احساس تعلق بیشتر و حس دلبستگی بیشتری به کار پیدا می‌کنند. همچنین لازم است در شرکت ها فضایی فراهم باشد که کارکنان به راحتی قادر باشند با مدیر صحبت کنند و ایده‌ها و پیشنهادات خود را بیان نمایند. این روش یکی از راه‌های موثر ایجاد انگیزه در کارکنان می‌باشد. دادن اختیار به افراد باعث برانگیختن حس قدرت و موثر بودن در فرد می‌شود. هرچه افراد زمان، احساس، پول و انرژی بیشتری برای چیزی صرف کنند ارزش آن را بالاتر می دانند و ممکن است مدتها در آن مسیر بمانند. این سو گیری ارتباط نزدیکی با سوگیری هزینه هدر رفته (Sunk Cost) دارد.

همچنین بخوانید:  اثر برخورداری یا مالکیت Endowment Effect

تاثیرات سو اثر ایکیا بر کسب و کار

 تلاش های فکری و ذهنی نیز می‌توانند شامل این خطا شوند. زمانی که یک مدیر در مورد ایده و یا راه حلی زمان زیادی صرف کرده،  فکر می‌کند ایده و راه حل او بهترین است و بدون در نظر گرفتن رقبا ممکن است تصمیم گیری یا قیمت گذاری اشتباهی انجام دهد. یکی از راه‌های جلوگیری از این خطا، استفاده از نظر مشاوران متخصص و غیر ذی نفع می باشد. همچنین مشاوران یک مدیر باید همواره بیش از یک راهکار به مدیر ارائه بدهند تا مدیر با داشتن حق انتخاب بین گزینه ها احساس موثر بودن و قدرت کند.

لینک کوتاه پست: https://www.farzaanegi.com/?p=4266

اگه نظری در مورد این مطلب دارید خوشحال میشم با من در میان بگذارید….

به این مطلب چند ستاره میدی ؟

میانگین امتیازها 4.2 / 5. تعداد نظرها: 5

اولین نفری باشید که امتیاز می دهید!

پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش های ضروری با علامت (*) مشخص شده اند.