اثر دانینگ کروگر Dunning–Kruger effect

اثر دانینگ کروگر

اثر دانینگ کروگر Dunning–Kruger effect

3.8
(9)

اثر دانینگ کروگر چیست؟

اثر دانینگ کروگر : دیوید دانینگ(David Dunning) و جاستین کروگر (Justin Kruger)، دو روان شناس آمریکایی برای اولین بار در سال 1999 به توضیح این اثر در مقاله ای با نام «ناشی و نا آگاه از آن» پرداختند و بعدها این اثر به نام آنها اثر دانینگ-کروگر (Dunning–Kruger effect) نام گرفت. در پژوهشی که توسط این دو محقق صورت گرفت، از افراد در زمینه‌های مختلف آزمون گرفته شد و از آنها خواستند نتیجه آزمون خود را پیش‌بینی کنند. افرادی که امتیاز پایین آورده بودند نمره خود را در بالاترین سطح پیش‌بینی کرده بودند و افرادی که امتیاز بالا گرفته بودند نمره خود را پایین پیش‌بینی کرده بودند.

این اثر نوعی سوگیری رفتاری است مبتنی بر اینکه افراد با توانمندی پایین دیدگاه بیش از حد مطلوبی نسبت به توانمندی‌های خود دارند. در واقع این سوگیری دلالت بر ناتوانی افراد غیر‌حرفه ای نسبت به شناسایی ناتوانی‌شان دارد. زمانی که افراد اطلاعات اندکی در زمینه ای که قبلاً کاملاً از آن بی‌اطلاع بوده اند به‌دست می‌آورند ناگهان اعتماد به نفس کاذب و احساس متخصص بودن به آنها دست می‌دهد، تنها پس از تحقیق و مطالعه بیشتر است که می‌فهمند موضوع چقدر گسترده است و چقدر نیاز به یادگیری بیشتر دارند. افرادی که با خواندن یک کتاب در یک حوزه، دید کلی نسبت به موضوع پیدا می‌کنند، دچار توهم خودبرتر بینی در آن زمینه می‌شوند و گاهاً شروع به آموزش آن مطالب به دیگران نیز می‌نمایند.

همچنین بخوانید:  اثر کالای مجانی zero price effect

هر چه فردی دانش و مطالعه بیشتری نسبت به یک موضوع پیدا می‌کند اعتماد به نفسش در آن زمینه به حد معقول‌تری می رسد و نسبت به محدودیت‌های دانش خود بیشتر آگاه می‌شود و در مورد آن موضوع کمتر ادعا می‌کند. با تبحر بیشتر بعنوان متخصص در آن حوزه، دوباره سطح اعتماد به نفسشان تا حدی بالا می‌رود. از سوی دیگر کسی که اطلاعات محدودی در یک زمینه دارد تصور می‌کند همه چیز را می‌داند و خودش را صاحب نظر قلمداد می‌کند. در واقع این سوگیری از ارزیابی نادرست فرد غیرحرفه‌ای در ارزیابی خود ناشی می‌شود در حالی‌که در مورد فرد حرفه‌ای، این سوگیری ناشی از اشتباه ارزیابی کردن توانمندی دیگران می‌باشد. فرد حرفه‌ای تصور می‌کند همان قدر که انجام کاری برای او آسان است برای دیگران هم راحت خواهد بود. این موضوع به اعتماد به نفس افراد نیز مرتبط می‌شود. افراد با اعتماد به نفس بالا و دانش کم بیشتر در معرض این سوگیری قرار می‌گیرند. مسائل فرهنگی، طبقه اجتماعی و جنسیت نیز در میزان بروز این سوگیری تاثیر دارد. برای مثال افراد ژاپنی توانمندی‌های خود را پایین‌تر از حد واقعی ارزیابی می‌کنند. افراد از طبقات بالاتر اجتماع و همچنین مردان توانمندی خود را بالاتر از حد واقعی ارزیابی می‌کنند.

همچنین بخوانید:  تنزیل هذلولی Hyperbolic Discounting
اثر دانینگ کروگر

روشهای کاهش سوگیری دانینگ کروگر

همه افراد در زمینه هایی اطلاعات محدودی دارند و این خطا می‌تواند اکثر افراد را دچار سازد. بیشتر ما عادت داریم در مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و … نظر دهیم و تصور می‌کنیم نظر صحیح و جامعی داریم. بعنوان کسی که در حال یادگیری هستیم، آگاه شدن از این خطا می‌تواند برای ما موثر باشد. در حوزه مورد نظر باید بصورت مستمر در حال یادگیری باشیم، همچنین باید پذیرای نقدهای سازنده دیگران باشیم و خود را به چالش بکشیم تا بتوانیم با اصلاح آن موارد رشد کنیم. بسیاری از افراد فقط به این دلیل عملکرد ضعیفی دارند که نمی‌دانند می توانستند عملکرد بهتری داشته باشند یا اینکه اصلا هیچ تصور و استانداردی ندارند که عملکرد عالی در یک زمینه بخصوص به چه صورت می‌تواند باشد. دادن آموزش صحیح در این موارد می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. می‌توانیم با پیدا کردن افراد متخصص در حوزه مورد مطالعه خود از مشاوره‌های آنها بهره ببریم. در نهایت از مطلق‌نگری بپرهیزیم و همیشه احتمالی برای اشتباه بودن باورمان در نظر بگیریم. توجه کنیم که اثر دانینگ-کروگر ربطی به میزان بهره هوشی افراد ندارد و یک پدیده روانشناختی است که افراد باهوش نیز دچار آن می‌گردند.

همچنین بخوانید:  اثر ایکیا

لینک کوتاه پست: https://www.farzaanegi.com/?p=4366

اگه نظری در مورد این مطلب دارید خوشحال میشم با من در میان بگذارید….

به این مطلب چند ستاره میدی ؟

میانگین امتیازها 3.8 / 5. تعداد نظرها: 9

اولین نفری باشید که امتیاز می دهید!

پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش های ضروری با علامت (*) مشخص شده اند.