سوگیری حفظ وضعیت موجود Status Que Bias

سوگیری حفظ وضعیت موجود

سوگیری حفظ وضعیت موجود Status Que Bias

3.8
(4)

سوگیری حفظ وضعیت موجود چیست؟

همه افراد دوست دارند تصور کنند تصمیماتی که می‌گیرند عاقلانه و بی طرفانه است، اما واقعیت این است که تصمیم گیرندگان گرایشی زیاد به سمت گزینه‌هایی دارند که وضعیت موجود را تداوم ببخشد. این سوگیری را حفظ وضعیت موجود (Status Que Bias) و یا دگرگون گریزی می‌نامند، به این معنی که فرد تمایل به حفظ موقعیت موجود دارد و وضعیت فعلی را بعنوان یک موقعیت مرجع می پندارد که هر گونه تغییری در آن برای فرد ضرر به حساب می‌آید. این طرز رفتار باعث تاثیر در نحوه تصمیم گیری افراد می‌گردد. طبق اثر مالکیت افراد برای داشته‌های خود ارزش بیشتری قائل هستند و تنها در صورتی حاضر به تغییر هستند که بدانند نفع حاصل از تغییر بیش از دوبرابر زیان احتمالی خواهد بود.

وقتی افراد برای بیمه خودروی خود یک شرکت را انتخاب می کنند به ندرت پیش می‌آید که در سال بعد شرکت دیگری که خدمات بهتر و قیمت مناسب تری را ارائه می‌دهد جایگزین نمایند، زیرا از وضعیت ناشناخته احساس خطر می‌کنند و از ریسک گریزانند، هرچند تغییر در وضعیت موجود ممکن است منافع بیشتری برای آنها داشته باشد.

همچنین بخوانید:  سوگیری بازیگر - مشاهده گر

با اینکه پایبند بودن به وضعیت موجود بصورت منطقی و در شرایط ناکافی بودن اطلاعات می‌تواند مخاطرات را کاهش دهد اما اصرار به حفظ وضع موجود نباید مانعی برای تصمیمات بهتر و منطقی‌تر گردد. انتخاب یک رستوران تکراری با وجود رستوران‌های بهتر و یا تمایل به خرید از یک فروشگاه لباس خاص، ناشی از همین سوگیری می باشد. حتی در بسیاری از رابطه ها در صورت عدم رضایت بازهم بیشتر افراد باهم بودن را به جدا شدن ترجیح می‌دهند. دام حفظ وضع موجود ریشه در میل انسان برای حفاظت از خود در برابر آسیب دارد. با هر تصمیمی که می‌گیریم باید مسئولیت آن را نیز بپذیریم و خود را در معرض انتقاد یا پشیمانی قرار خواهیم داد، پس بصورت ناخودآگاه تمایل داریم هیچ تصمیمی نگیریم، ریسک نکنیم و در شرایط امن‌تری بمانیم.

سوگیری حفظ وضعیت موجود

اثر حفظ وضعیت موجود در کسب وکار

هر چه تصمیمی که می‌خواهیم بگیریم مهم‌تر باشد و عواقب بیشتری در پی داشته باشد، تمایل به حفظ شرایط موجود بیشتر می شود، این یکی از خطاهایی است که سیاستگذاران و مدیران اجرایی را تهدید می‌کند. آنها ممکن است برای حفظ شهرت و دستاوردهای فعلی ( ناشی از زیان گریزی و مالکیت) بسیاری از اصلاحات ضروری نادیده بگیرند. از طرفی فرد تلاش می کند با استناد به اطلاعات و شواهد تایید کننده، نظر خود تایید نماید (خطای تایید خود).

همچنین بخوانید:  خطای بازنگری Hindsight Bias

همچنین وقتی تعداد گزینه هایی که برای انتخاب داریم زیاد می شود، تمایل به حفظ وضع موجود بیشتر می‌گردد. زیرا تصمیم‌گیری برای فرد پیچیده می‌شود و نیازمند تلاش و تحلیل بیشتری می‌باشد.

بسیاری از شرکت‌هایی که در مرحله بلوغ خود به سر می برند اگر به فکر محصولات و تکنولوژی‌های جدید نباشند رو به افول خواهند رفت. همانطور که در بخش هزینه هدر رفته توضیح داده شد شرکت‌های نوکیا و کداک به دلیل ادامه وضع موجود محکوم به شکست و از دست دادن سهم بازار خود شدند.

خطای حفظ وضع موجود، با خطای زیان گریزی، اثر مالکیت، هزینه هدر رفته، پشیمان گریزی و تئوری چشم انداز در ارتباط می باشد. باید دقت نمود حفظ وضع موجود به دلیل اینکه صرفاً انتخاب راحت‌تری است اما لزوماً انتخاب بهتری نیست.

همچنین می توانید مقاله تاثیر سوگیری های شناختی بر نحوه تصمیم گیری را نیز مطالعه کنید.

سوگیری حفظ وضعیت موجود

کاهش اثر خطای حفظ وضعیت موجود

 تکنیک های زیر می تواند به کاهش این خطا کمک نماید:

  • اهداف خود را مشخص کنید و از خود بپرسید حفظ وضعیت موجود چه کمکی به پیشبرد اهدافتان می‌کند.
  • سایر گزینه‌ها را نیز بررسی کنید و با در نظر گرفتن جنبه های مثبت و منفی هر گزینه، بهترین گزینه را انتخاب کنید نه راحت ترین گزینه را.
  • از خودتان بپرسید آیا وضع موجود جزو راه حل ها و گزینه های انتخابی شما خواهد بود.
  • از اغراق کردن در مورد انرژی و یا هزینه لازم برای تغییر وضع موجود خودداری نمایید.
همچنین بخوانید:  خود های چندگانه

لینک کوتاه پست: https://www.farzaanegi.com/?p=4298

اگه نظری در مورد این مطلب دارید خوشحال میشم با من در میان بگذارید….

به این مطلب چند ستاره میدی ؟

میانگین امتیازها 3.8 / 5. تعداد نظرها: 4

اولین نفری باشید که امتیاز می دهید!

پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش های ضروری با علامت (*) مشخص شده اند.