انتخاب های بد در میان نوجوانان

انتخاب های بد در میان نوجوانان

انتخاب های بد در میان نوجوانان

3.8
(4)

چرا نوجوانان تصمیمات غلط می‌گیرند؟

انتخاب های بد در میان نوجوانان > از غرق شدن در مهمانی دوستان تا انتخاب لباس، نوجوان‌ها اغلب کارهایی می‌کنند که به نظر احمقانه می‌آید. اما شاید مقصر فقط خود آنها نباشند. در این مقاله به بررسی علل عمدة تصمیمات اشتباه نوجوانان می پردازیم.

مناطقی از مغز که کنترل تصمیم‌گیری را به عهده دارد تا اوایل بزرگسالی توسعه نمی‌یابد. مغز در حال رشد یک نوجوان، هنگام نیاز به تصمیم‌گیری، او را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد زیرا او کمتر قادر است عواقب تصمیم خود را ارزیابی کند.

بیشتر کودکان درک رفتار درست و غلط را از سنین پایین پیدا می‌کنند. اما کودکان و نوجوانان، در صورت احساس فشار، استرس و یا هنگام جلب نظر همسالان خود، تصمیم‌گیرندگان ضعیفی می‌شوند.

منطقی است که انتظار داشته باشیم یک نوجوان 15 ساله بداند که نباید دزدی کند اما آنها در حضور همسالانی که می‌خواهند تحت تاثیرشان قرار دهند کمتر تمایل دارند که دزدی نکنند.

تفاوت بین آنچه نوجوان‌ها می‌دانند و آنچه انتخاب می‌کنند را می توان با «شرایط سرد» و «شرایط گرم» توضیح داد. شرایط سرد موقعیت‌هایی است که نوجوان کمتر از نظر احساسی برانگیخته شده است، در این شرایط نوجوان‌ها قادرند تصمیمات منطقی بگیرند.

موقیعت گرم اشاره به شرایطی دارد که فرد دچار برانگیختگی احساسی شده است (احساس هیجان، اضطراب، ناراحتی،…). شرایط گرم، باعث می‌شود نوجوانان بیشتر درگیر رفتارهای ریسک پذیر و هیجانی، همراه با خود کنترلی کم و در نظر نگرفتن عواقب احتمالی کاری که می‌کنند، باشند. برانگیختگی هیجانی در تصمیم‌گیری  توضیح می‌دهد که چرا ممکن است نوجوانی که در مورد عواقب منفی مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی بحث و گفت‌و‌گو می‌کند، زمانیکه درگیر دوستان خود باشد ممکن است دست به چنین رفتاری بزند.

همچنین بخوانید:  تئوری چشم انداز (Prospect Theory)
انتخاب های بد در میان نوجوانان

بیولوژی و تصمیمات بد در نوجوانان

انتخاب های بد در میان نوجوانان > مطالعات مغز نشان می‌دهد که قسمت لوب پیشانی مغز (Frontal lobe) که مسئول تصمیم‌گیری، کنترل تکانش‌ها، هیجان‌خواهی، پاسخ‌های عاطفی و تفکر نتیجه‌گرا می‌باشد تا اوایل دهة بیست زندگی بطور کامل توسعه نمی‌یابد.

رابطه بین رشد مغز و تصمیمات ریسک پذیر، به ویژه در شرایط گرم، به بلوغ روانی_اجتماعی (psychosocial maturity) ارتباط پیدا می‌کند. تحقیقات نشان داده است که نوجوانان بین 12 تا 17 سال به طور معناداری کمتر از جوانان 18 تا 23 سال به بلوغ روانی-اجتماعی رسیده اند. جوانان 18 تا 23 سال نیز نسبت به بزرگسالان بالای 24 سال بلوغ کمتری دارند.

عدم بلوغ روانی-اجتماعی در نوجوان ها آنها را مستعد مواردی می سازد که به برخی آنها اشاره می‌شود:

  • دنبال هیجان باشند و درگیر رفتارهای پرخطر شوند.
  • بر اساس تکانش‌ها (میل شدید لحظه‌ای در پاسخ به یک محرک) تصمیم بگیرند.
  • روی پاداش‌ها یا سودهای کوتاه مدت تمرکز کنند.
  • تحمل برای برآورده شدن خواسته هایشان دشوار است.
  • مستعد فشار گروه همسالان هستند.
  • در پیش‌بینی پیامدهای تصمیمات خود شکست می‌خورند.
همچنین بخوانید:  زیان گریزی (Loss aversion)

 

مقاله ترس، دشمن تصمیم گیری را نیز مطالعه فرمایید.

چطور به نوجوانان کمک کنیم تصمیمات بهتری بگیرند؟

افزایش تدریجی استقلال و تمرین تصمیم‌گیری مستقل برای نوجوانان حیاتی می‌باشد تا به بزرگسالانی با اعتماد به نفس و با سلامت اجتماعی و احساسی خوب تبدیل شوند.

هر چند گرفتن تصمیمات ضعیف، بخشی از فرایند بزرگسال شدن است. مهارت گرفتن تصمیمات خوب، قابل یاد گرفتن می‌باشد. در اینجا به 6 روش تشویق نوجوانان برای تصمیم‌گیری بهتر اشاره می‌کنیم:

  • از وقایع آتی و رویدادهایی که ممکن است نوجوان با تصمیم‌گیری مواجه شود آگاه باشید. به انتظارات آنها دربارة رویدادها گوش دهید. (مانند اینکه آنها انتظار دارند در مهمانی دوستانشان نوشیدنی بنوشند)
  • سناریوهای موجود که می‌تواند ایجاد خطر کنند و یا مستلزم تصمیمی می‌باشند ( مانند مسموم شدن، از دست دادن مترو برای برگشت به خانه) را برایشان توضیح دهید. تا انتخاب های سالم‌تر و ایمن‌تر پیدا کنند.
  • نوجوان را تشویق به توقف و تفکر کنید. کمک کنید تا آنها «موقعی که در لحظه» هستند را تشخیص دهند تا بطور موقت خود را از موقعیت دور کنند و به دور از فشار مستقیم تصمیم بگیرند. (به جای اینکه به داخل حمام روند و به دوست خود زنگ بزنند یا به او پیام دهند.)
  • یک قطب نمای تصمیم‌گیری ارائه کنید. هرچند نوجوان‌ها قادر نیستند تمام عواقب احتمالی یک موقعیت را ارزیابی کنند، برای اینکه بررسی کنند تصمیم خوبی گرفته‌اند آیا آنها تمایل دارند از تصمیم خود با شما صحبت کنند؟ («آیا من می خواهم پدر/مادر/پدر بزرگ/مادر بزرگ درمورد تصمیمی که گرفته‌ام چیزی بداند؟»)
  • به نوجوان یادآوری کنید که می‌تواند برای تصمیم‌گیری کمک بخواهد. لازم نیست او به تنهایی این کار را انجام دهد. مطمئن شوید که آنها اطلاعات تماس افرادی که برای مشورت تلفنی در شرایط دشوار در دسترس هستند را همراه داشته باشند (خواهر برادر، والدین، فامیل).
  • از اشتباهات به عنوان فرصتی برای یادگیری استفاده کنید. نوجوان‌ها ممکن است چندین تصمیم اشتباه بگیرند. از این تجربیات بعنوان فرصتی برای ایجاد بحث و گفتگو در مورد اینکه چرا تصمیم اشتباه بود و چطور می‌توان تصمیمات بهتری در آینده گرفت استفاده کنید.
همچنین بخوانید:  چرا مغز ما خطا می کند؟

لینک کوتاه پست: https://www.farzaanegi.com/?p=4395

اگه نظری در مورد این مطلب دارید خوشحال میشم با من در میان بگذارید….

به این مطلب چند ستاره میدی ؟

میانگین امتیازها 3.8 / 5. تعداد نظرها: 4

اولین نفری باشید که امتیاز می دهید!

پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش های ضروری با علامت (*) مشخص شده اند.